Már a Hamász október 7-ei „meglepetésszerű” támadásának napján sokan föltették a kérdést: hogyan lehet az, hogy a kiválónak tartott izraeli titkosszolgálatok nem figyelmeztettek előre a palesztinok várható támadására? Sokan azt sem értik, hogy miért késlekedtek majdnem fél napot a hatékony beavatkozással az izraeli fegyveres erők. Nisszim Vaturi, az izraeli parlament likudos alelnöke egy tegnapi tévényilatkozatában istenadta lehetőségnek nevezte a határ menti izraeli települések ellen végrehajtott palesztin támadást.
Zoom
Nisszim Vátúri (fotó: Sáron Ravivo)
Amint azt a korábban a Kuruc.info (az MTI helyett is) megírta, Nisszim Vaturi (Likud), az izraeli parlament (kneszet) alelnöke az X-re egy hónappal ezelőtt kitett, majd ott érthető módon blokkolt bejegyzéseiben milyen sorsot kíván a Gázai övezet 2,3 milliós palesztin lakosságának:
El kell törölni (értelemszerűen a föld felszínéről – H. J.) a Gázai övezetet.
Egyetlen gyermeket sem hagyhatunk ott, s végül az összes ottmaradottat el kell onnan űzni, hogy ne lehessen ott újjáéledésük.
Mindet el kell űzni. Ha már az egyiptomiak annyira aggódnak értük, fogadják őket zöld pántlikával átkötött celofánba csomagolva! (Az önvédelemre a vezető nyugati politikusok többsége által feljogosított zsidók egyik elképzelése szerint a Gázai övezet 2,3 milliós lakosságát „kitelepítenék” az egyiptomi Sínai-félszigetre – H. J.)
Fel kell perzselni a Gázai övezetet most! Ennél kevesebbet nem szabad tennünk.
Az izraeli hadsereg időközben majdnem teljesen elvégezte, végrehajtotta az izraeli parlament alelnökének fentebb ismertetett elképzeléseit: eddig közel 21 ezer polgári személyt gyilkolt meg, 75 ezret pedig megsebesített, a lakóházak és a középületek 85 százalékát földig rombolta a Gázai övezet ellen, október 7-én indított irtóhadjárat folyamán. Az izraeli politikai és katonai vezetés már olyan tervekkel is előrukkolt, hogy Izrael és a Gázai övezet határán, a terepet legyalulva, s az ott élőket elkergetve, kialakítanak egy 2-3 kilométer széles, úgynevezett pufferzónát. Másik elképzelés szerint a Gázai övezet 2,3 milliós lakosságát (a transzferista, néhai Rehavám Zeévi programját megvalósítva) egyszerűen „áttelepítenék” a Gázai övezettel szomszédos egyiptomi Sínai-félszigetre…
Zoom
A likudos alelnök ezúttal nem a kneszet pulpitusán, hanem az irodájában (fotó: N12-es csatorna)
Csakhogy Nisszim Vaturi (Likud), az izraeli parlament alelnöke, a biztonsági és külügyi bizottság tagja tegnap elérkezettnek érezte az időt arra, hogy kimondja azt, amit jóval korábban talán csak mi mertünk kimondani: Izraelnek nagyon is kapóra jött a Hamász október 7-kei támadása néhány határ menti izraeli település, illetve katonai létesítmény ellen. Mi még azt is hozzá szoktuk tenni: nagyon furcsának, nagyon elgondolkodtatónak tartjuk, hogy a világhírű titkosszolgálatok, a Moszád, valamint a Sábák belbiztonsági szolgálat és az Ámán katonai hírszerzés nem értesítette – az egyiptomi titkosszolgálat figyelmeztetése ellenére sem – Binjámin Netanjáhu kormányfőt a készülő támadásról.
Nemrégiben persze kiderült, hogy Binjámin Netanjáhut igenis figyelmeztették a Hamász és az Iszlám Dzsihád összehangolt katonai behatolásának előkészületeiről, de a miniszterelnök ennek nem tulajdonított jelentőséget. Néhány nappal a támadás előtt ugyanis személyesen Abbász Kámel, a Netanjáhuval hosszú évek óta jó kapcsolatot ápoló egyiptomi titkosszolgálati miniszter figyelmeztette az izraeli miniszterelnököt.
Zoom
Abbász Kámel (balról) és Binjámin Netanjáhu (fotó: Miniszterelnökségi Hivatal)
Nisszim Vaturi, az izraeli parlament alelnöke tegnap a Parlamenti Tv-nek adott nyilatkozatában valószínűleg megadta, vagy legalábbis sejtetni engedte a magyarázatot arra, hogy Netanjáhu miért nem vette komolyan az egyiptomi miniszter figyelmeztetését, s talán arra is, hogy az izraeli fegyveres erők miért csak jó fél nap múlva léptek fel erőteljesebben az izraeli területre behatoló palesztinok ellen.
A Nisszim Vaturival tegnap készült interjú nagy feltűnést keltő mondatait a Parlamenti Tv (99-es csatorna) X-oldalára is kitették:
Minden fájdalommal együtt, márpedig október 7. óta fájdalomból van elég, ki kell mondani, sokkal nagyobb bajban lennénk, ha nem következik be délről (a Gázai övezetből – H. J.) a támadás. Már a múltban háborút kellett volna indítani a Hamász ellen, amiképpen ez most be is következett. Szerencsénkre, istenadta (lehetőségként) ez megtörtént.
Hering J. – Kuruc.info