Mindkét felvidéki magyar párt - a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a Híd-Most is - bejutna a pozsonyi parlamentbe, ha a választásokat most tartanák - derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét kedden hozták nyilvánosságra Pozsonyban.
A FOCUS közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a Felvidéken továbbra is az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) a legerősebb politikai párt. Egy mostani választáson a Robert Fico miniszterelnök vezette tömörülést a megkérdezettek 38,5 százaléka támogatná.
Az augusztus 4. és 11. között készült felmérés során 1038 személyt kérdeztek meg.
A második helyen az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) végezne 14,3 százalékos támogatottsággal, míg a Kereszténydemokrata Mozgalomra (KDH) az emberek 9,9 százaléka szavazna. Őket a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) követi 8,5 százalékos, illetve a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) 6,8 százalékos támogatottsággal.
A FOCUS ezúttal mind a két felvidéki magyar párt támogatottságát is mérte, s az eredmény szerint mindkét tömörülés átlépné a parlamentbe való bejutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt. Az MKP támogatottsága a felmérés szerint 6,3 százalékos, míg az MKP-ból kivált képviselők által a közelmúltban alakított, tehát a politikai porondon új Híd-Most párté 5,2 százalékos.
A választáson a megkérdezettek 64 százaléka venne részt, 18 százalék biztosan nem voksolna, s ugyancsak 18 százalék bizonytalan, illetve nem válaszolt a kérdésre.
(MTI korrigálva)