Bezár!
2020. október 21., szerda, Orsolya, Zsolt napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:34 Macronéknál fejeknek kell hullaniuk ahhoz, hogy betiltsanak néhány iszlamista bűnszervezetet21:12 Az előzetes eredmények szerint Morales pártja győzött a bolíviai választáson20:51 A gyöngyösi kórház szerint nem viselt maszkot a rendelésein a kirúgott járványszkeptikus orvos20:41 Varga Judit is elkapta a vírust20:37 Trump vizsgálatot sürget Biden fiának korrupciós ügyeiben20:22 A brit kormány elrendelte a legmagasabb készültséget Manchesterben és környékén19:56 Moszkva: az OPCW jelentése nem támasztja alá a mérgezést19:22 Az új brit nagykövet is tanul magyarul: két nyelven szólalt meg a bemutatkozó videójában18:59 Iránban a hivatalosnak akár a kétszerese is lehet a halottak száma18:28 Orosz kémfőnök: Washington "színes forradalmat" készít elő Moldovában17:54 Újabb barátságos gesztus Ukrajnától: felszólítottak, hogy ne avatkozzunk be a "belügyeikbe" Kárpátalján17:21 A százezres részvétel most elmarad: megsértődtek Hadházyra az elvtársai, nem mennek "blokádot megcsinálni"17:08 Örmény elnök: Oroszországot nem szükséges bevonni a konfliktusba16:30 Amiért elfogadhatatlan a Göncz-szobor ötlete16:01 Lukasenka: taktikát váltunk az arcátlan tüntetőkkel szemben
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Ultraortodox zsidók "bosszútánca" a csodarabbi sírjánál

Reklám

Az ultraortodox breszlevi zsidó vallási áramlat mintegy ezer híve zarándokolt el az alapító csodarabbi, Náhmán sírjához az ukrajnai Umán városába. Több tízezer zsidót azonban be sem engedtek Ukrajnába, míg másfél ezret a fehérorosz-ukrán határon tartóztattak föl. A sírhoz mégis eljutó zsidók az ukrán és az izraeli kormány járványügyi megelőző rendelkezéseinek fittyet hányva, arcmaszk és távolságtartás nélkül ropta a hászid táncot a csodarabbi sírjánál. Így kívántak tiltakozni és bosszút állni, amiért társaikat nem engedték be Ukrajnába – írja a Jiszráél Há-Jom izraeli hírportál.
Zoom
Breszlevi hászid üveges tánca a csodarabbi sírjánál (korábbi felvétel – Kikár Há-Sábbát)
Amint arról mi is beszámoltunk, Fehéroroszországban ultraortodox zsidók tömegesen táboroztak az Ukrajnába vezető határátkelőnél, a senki földjén, miután Kijev a koronavírus-járványra hivatkozva számukra (is) megtiltotta a belépést. A mintegy 1500 hászid zsidó egy héten keresztül, egészen szeptember 18-ig a szabad ég alatt hálva várakozott a fehérorosz-ukrán határon, miközben befolyásos kapcsolataik révén igyekeztek rábírni a kijevi hatóságokat, hogy engedjék be őket Ukrajnába, pontosabban a szektaalapítójuk, a Breszlevi Náhmán (1772-1810) rabbinak Umán városában levő sírjához.
Zoom
Üveges táncot lejtő hászidok Umánban (korábbi felvétel – Kikár Há-Sábbát)
A csodarabbi ugyanis még életében megmondta híveinek, hogy a zsidó újév ünnepén (2020. szeptember 20. és 21.) évente zarándokoljanak el a sírjához. A közbenjárók azonban fiaskót vallottak, mert az ukránok kötötték az ebet a karóhoz, s így a határátkelőnél föltorlódott zsidók három nappal ezelőtt csoportokba verődve elhagyták a helyszínt Fehéroroszország felé. Néhány tucatnyian egy darabig még maradtak a határnál, mert hittek a csodában, hogy az ukránok végül mégiscsak megnyitják előttük a határsorompót. Persze, nem nyitották meg, s így a nyugat-ukrajnai Umánban, a csodarabbi sírjánál az zsidó újév kimenetelekor az utóbbi esztendőkben szokásos, mintegy 50 ezer „zarándok” helyett mindössze ezer hászid zsidó vehetett részt a közös táncban, éneklésben, imádkozásban.
Zoom
Ukrán határőrök figyelik a Fehéroroszországba távozó zsidókat (fotó: Twitter)
A Breszlevi Náhmán rabbi sírjához eljutó zsidók azonban látványosan, „bosszútánccal” fejezték ki az izraeli és az ukrán kormánnyal szembeni csalódottságukat, amiért kérlelésük és közbenjáróik kérése ellenére sem engedték Umánba utazni a több tízezer hászidot, köztük a fehérorosz-ukrán határon várakozó zsidókat. Az Umánba mégiscsak eljutott hászidok aztán tettek az izraeli és az ukrán kormány járvánnyal kapcsolatos rendelkezéseire, s amint az a mellékelt videón is látható, a csodarabbi sírjánál látványosan „bosszulták meg” azt, hogy a társaikat nem engedték be Ukrajnába: zsúfolt helyen, sokszor összefogódzkodva, arcmaszk és távolságtartás nélkül, tömegesen, igazi diszkóhangulatban lejtették a jellegzetes hászid táncot. Az zsidó újév kimenetelekor (tegnap) tartott umáni „vírusfertőző buliról” állóképeink még nincsenek, s ezért meg kell elégednünk a mellékelt videóval.
Az izraeli közösségi oldalakra, illetve hírportálokra az elmúlt napokban kitették a hászidok által elhagyott fehérorosz-ukrán határvidéken uralkodó állapotokat megörökítő fényképeket. Az Ukrajnába vezető országúton, illetve annak mentén szemétdombok láthatók. A tudósítások szerint az ultraortodox zsidók az út menti erdőkben is nagy mennyiségi szemetet hagytak maguk mögött.
H. J. – Kuruc.info
Kapcsolódó:
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready